Jen správné dřevo zajistí nejlepší grilování a chuť masa

Lidé v dnešní době dávají přednost před klasickými táboráky raději posezení třeba i na balkonech, kde rádi grilují.

Většina z nich si ale neuvědomuje, že když vytvoří nepropustnou mlhu, tak bude asi něco špatně.
Pojďme se tedy podívat na to, čím a jakým způsobem by se mělo správně grilovat.

Je důležité říct, že pro každé maso se hodí jiný druh dřeva

Tyto dřeva dodají masu tu správnou kouřovou chuť.

  • na grilování ryb je na rozumné použít ovocné dřevo, nejlépe třešeň nebo olši
  • na červené maso se zase nejvíce hodí jabloň, ořech nebo dub
  • drůbež se dá vylepšit olší, jabloní či moruší
  • uzeniny, klobásy, brambory, zelenina… je vcelku jedno, jaké dřevo použijete

Pamatujte na to, že použité dřevo by mělo být pořádně vyschlé

  • zahradnictví Říčany vám nabízíme kvalitní vyschlé dřevo na grilování, které od poražení vysychá minimálně rok
  • nepoddávejte se benzínům, levným olejům ani špatným podpalovačům

I když použijete nejlepší maso na trhu a to nejlepší dřevo, které existuje a pomůžete tomu benzínem či levným olejem, pak veškerá vynaložená námaha přichází okamžitě vniveč. Otop vám sice hned chytne, ale všechny spaliny si to namíří přímo do krásného kousku masa. Nejlepší je, použít na rozpálení grilu třísky ze dřeva.

Jak tedy správně grilovat maso, aby chutnalo a vonělo?

Základním a nejdůležitějším pravidlem je grilování v žáru, nikoliv v ohni.

Pokud totiž potravinu zasáhnou plameny, které vyvolávají rakovinotvorné látky. Při grilování vám také může hrozit bakteriální nákaza, která vzniká při používání stejného nářadí na syrové i grilované maso.

Existují dva způsoby grilování – rošt a jehlice

Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

  • rošt slouží zejména pro tenké a ploché porce masa, na uzeniny nebo ryby
  • jehlice se používá převážně pro neporcovaná kuřata či selata. Jedná se vlastně o rožnění, při kterém musí docházet k pravidelnému otáčení

Pak tu máme ještě alobal, na kterém se zpravidla grilují nadrobno nakrájená masa či uzeniny.

Ať tak, nebo jinak, proschlé dřevo na uzení nebo grilování je základ.
V zahradnictví Říčany o tom víme a proto nabízíme jen kvalitní, proschlé dřevo.

Přejeme všem dobrou chuť a příjemnou společnost u grilování.